Rahbekshus’ historie

Da Rahbeks Alle var alfarvej

Rahbeks Alle hed oprindelig Københavnsvej og var den vigtigste udfaldsvej fra

Da alt endnu åndede idyl: Sorte Hest var oprindeligt et gæstgiveri, opført i 1771. Her kunne udasede rejsende hvile ud, inden de kørte ind til hovedstaden. Først lang tid senere blev gæstgiveriet opslugt af det nye Vesterbro.
Da alt endnu åndede idyl: Sorte Hest var oprindeligt et gæstgiveri, opført i 1771. Her kunne udasede rejsende hvile ud, inden de kørte ind til hovedstaden. Først lang tid senere blev gæstgiveriet opslugt af det nye Vesterbro.

København, alfarvejen mellem København og Roskilde, som måtte benyttes af alle i modsætning til kongevejene. Københavnsvej gik fra Vesterport (den nuværende rådhusplads), syd om søerne og ramte Vesterbrogade der, hvor Sorte Hest ligger nu. Derefter gik Københavnsvej via den nuværende Rahbeks Alle og Valby Langgade til Damhuskroen. Vejen op over Valby Bakke, forbi Frederiksberg Slot, blev først anlagt omkring 1770.

Rahbek Teatret

Vores ejendom blev flot indviet med biograf. ’Københavns Biografer’ oplyser:

Rahbek Teatret på hjørnet af Rahbeks Alle og Vesterbrogade blev indviet d. 13. januar 1924. Åbningsfilmen var Fiskerdrengen med Richard Berthelmess i hovedrollen, en aldeles fortræffelig film ifølge dagspressen. Rahkbek Teatret rummede 300 pladser og var nydeligt udstyret og godt indrettet.
Biografen havde balkon og var i øvrigt indrettet således, at den var smal ved lærredet og blev bredere bagtil.

Rahbek havde sjældent premierefilm, men der var alligevel et fast stampublikum.

Oskar Davidsens kendte vinstue på hjørnet af Vesterbrogade og Rahbeks Allé. Stedet blev i 1909 skueplads for et rovmord.
Oskar Davidsens kendte vinstue på hjørnet af Vesterbrogade og Rahbeks Allé. Stedet blev i 1909 skueplads for et rovmord.

Der er lidt tvivl om ejerforholdet, men fru Ebba Heymann skulle i tyverne have fået en biografbevilling i bryllupsgave, det lyder lidt mærkeligt, men der var vist nogen i familien, der ’kendte nogen’. Det var ellers meget svært at få en bevilling på det tidspunkt.

Rahbek Teatret lukkede i 1939, da den nye Platan Biograf blev bygget. Ebba Heymanns bevilling blev flyttet til Platan.

Det Borende X

Han er en af Danmarkshistoriens mest kendte forbrydere, Det Borende X, som begik det ene pengeskabskup efter det andet. Han er formentlig inspiration til Egon Olsen og hans mange kup.

Det Borende X var værktøjsmager og ’knækkede’ sit første pengeskab i Kødbyen i 1918. Derefter fortsatte han en rask karriere med talrige kup, hvor pengeskabe blev boret op, enten natten til lørdag eller natten til søndag. Efter et mislykket kup i 1931 ventede hele Danmark, at Det Borende X ville slå til natten til 2. maj. Det gjorde han også, men han blev anholdt.

Den gang var stueetagen i Rahkbeks Alle 2B posthus. Personalet havde drysset støv på dørhåndtaget til bagdøren og fyldt låsen med vat. De to unge betjente, Jacobsen og Kjeldsen, havde inspiceret vat og støv, men da de kom tilbage en time senere, var begge dele forstyrret. Samtidig kom en mand iført brun jakke og bowlerhat ud af opgangen til 2B. Han hilste venligt på Kjeldsen og forsvandt ud af porten. De to betjente fattede mistanke og ’eftersatte’. Det Borende X trak en pistol og skød den ene betjent i håndleddet, inden han blev overmandet.

Det Borende X viste sig at være grønthandler Thorvald Framlev, 50 år, som havde en beskeden grønthandel på Vesterbrogade. Pengene fra de mange kup gik næsten udelukkende til at holde liv i forretningen.

Tyv tror, at hver mand stjæler. Bagdøren og samtlige vinduer ud til gården i Framlevs butik var sømmet til med brædder.

Thorvald Framlev døde af en mavesygdom i 1933.

Johs. V. Jensens breve

Forfatteren Johs. V. Jensen boede i Rahbeks Alle. Forfatteren Thorkild Hansen skrev i 1989 i Politikens kronik:

“En dag i begyndelsen af besættelsen gik Johs. V. Jensen ned i fyrkælderen til ejendommen på Rahbeks Alle og brændte sine dagbøger fra tredive år. Her stod han og så de mange hæfter blive krøllet op og fortæret af ilden. Når flammerne læser en bog, spring de ikke et ord over. Da alt var blevet til aske, gik hans samling af breve den samme vej”.

Det har forhåbentligt varmet. Johs. V. Jensen ønskede ikke, at tyskerne skulle få fat i hans personlige papirer.

Benzintanken sprængt i luften

På hjørnet af Rahbeks Alle og Vesterbrogade, hvor der nu er træer og blomsterkummer, var der tidligere en benzintank. Den er væk nu, takket være frihedskæmpere eller HIPO’er. I Politidirektørens beretninger om forholdene i København i 1944 står der kort under 11. januar:

Kl. 19.50 sprængtes en benzintank på hjørnet af Rahbeks Alle og Vesterbrogade i luften. En lastmotorvogn, som holdt ved tanken, beskadiget. Ingen tilskadekomne.

Butikkerne

Frugtforretningen i Rahbekshus, Vesterbrogade 167, fejrede 25-års jubilæum den 9.9.1954. Forretningen blev drevet af Børge Helge & Edith Jensen, som boede på Rahbeks Allé 2A, st.th. hvor der tidligere var biograf.

B.H.Jensens grøntforretning fejrer 25-års jubilæum 9.9.1954
B.H.Jensens grøntforretning fejrer 25-års jubilæum 9.9.1954

Foretningerne fra grønthandelen mod Rahbeks Allé var hhv: Slagter, fiskehandel, elektriker, mejeri, urmager, kiosk, tobak, kaffeforretning, skomager, “Schous´s Sæbehus”, bodega og på hjørnet møbelforretning.

En lille anekdote om Edith fra Drammen i Norge, født 1910:

Edith rejste som 14-årig til Danmark for at passe sin søsters børn. Søsteren drev en frugtforretning på Nørrebro, og til et julebal i håndværkerforeningen for frugt- og grønthandlere, møder hun sin kommende mand, hvis forældre tilsvarende drev en grøntforretning på Christianshavn.

Da Amors pil rammer, hjælper svigerfaderen dem i gang med en frugtforretning på Vesterbrogade 167 i 1929.

I starten af deres ægteskab bor de bl.a. på Bakkegårds Alle og da biografen i Rahbekshus nedlægges og bliver lavet til lejligheder, overtager de den nye lejlighed i nr 2 A i 1939.

Edith dør mæt af dage i sommeren 2007 efter godt et års tid på plejehjem i Køge.